Polski kurczak w chińskim wydaniu
Składniki
- kurczak (ok 1,5 kg)
- 900 ml bulionu z kurczaka
- szklanka sosu sojowego jasnego
- szklanka sosu sojowego ciemnego
- szklanka wina ryżowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- pęczek szczypiorku z dymkami
- kawałek świeżego imbiru
- cienko obrana skórka z pomarańczy
- łyżka soli
- 2 goździki
- 2 gwiazdki anyżu
- papryczka chilli (suszona)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego)
Przygotowanie
Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem.
Składniki połączyłem w dużym rondlu , zagotowałem , stale mieszając .
Włożyłem kurczaka do rondla piersią do dołu. , zmniejszyłem ogień ,
tak aby zalewa lekko „mrugała”.
Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotowałem pod
przykryciem około 15 minut . Zdjąłem rondel z ognia , pozostawiłem
kurczak w zalewie około 30 minut ( cały czas pod pokrywką ) .
Po tym czasie odwróciłem kurczaka , znowu przykryłem i pozostawiłem
na kolejne 15 minut. Już nie gotowałem. Wyjąłem kurczaka z rondla ,
zalewę pozostawiłem. Kurczaka pokroiłem na nieduże porcje . Skropiłem
częścią zalewy , w której kurczak się gotował.
Pozostałą zalewę przecedziłem przez gęste sito , podałem jako sos do mięsa.
Tego kurczak można podawać również na zimno.
.JPG)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz