Przepis pochodzi z książki „Kuchnia dwudziestolecia”.
Prostota wykonania wbiła nas w ziemię. I oto są, grysikowe njoki, do tego
omasta z boczku i cebuli. Pycha <3
Składniki
500 ml mleka100 g kaszy manny
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki masła
2 żółtka jaj
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę i łyżkę
masła. Wsypujemy kaszę, cały czas mieszamy, gotujemy na małym płomieniu, aż
grysik zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Następnie dodajemy dwie
łyżki startego parmezanu, żółtka, ponownie mieszamy.
Masę przelewamy na półmisek (grubość około 2 cm), studzimy.
Przy pomocy łyżeczki, nabieramy masę, formujemy kulki i
układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko rozpłaszczając widelcem. Posypujemy
startym parmezanem, pokruszonymi kawałkami masła i zapiekamy 15 min w
temperaturze 170°C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas omasta z boczku i
cebuli.
Mam tę książkę ale jakoś przepis nie wpadł mi w oko, na pewno sprawdzę bo u Ciebie bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń