Szukacie szybkiej, imprezowej sałatki? No to nadchodzę z odsieczą! Jest to chyba jedna z moich ulubionych sałatek, które nigdy się nie znudzą. Kilka składników łączy się idealnie z majonezem i chrzanem. Tym razem u mnie właśnie dzięki temu ostatniemu składnikowi, nabrała nowego wyrazu. Chrzan, który odkryłem, to czyste zło zamknięte pod czerwonym dekielkiem. Jest cudownie ostry, perfekcyjnie doprawiony, nie zawiera żadnych konserwantów...dla mnie 10/10. Jak gdzieś będziecie widzieć Richtig Ślonski Krzon, to bierzcie! Bierzcie w ciemno! Bo polecam to ja, Arek Gie. Oczywiście sałatkę również.
Składniki:
160 g selera konserwowego
140 g kukurydzy z puszki
150 g pokrojonego ananasa z puszki
400 g szynki konserwowej
250 g startego sera żółtego (królewski)
3 jaja ugotowane na twardo
3 pełne łyżki majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę.
Seler, kukurydzę oraz ananasa osączamy z zlewy.
Szynkę kroimy w jednocentymetrową kostkę (mniej-więcej).
Uprzednio przygotowane składniki przekładamy do dużej miski, dodając żółty ser, majonez i chrzan. Dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Przed podaniem schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz