Ostatnio gdzieś mi tam mignął przepis na zupę krem z marchwi. Pomyślałem więc, że to dobry temat, więc zakupiłem bazę, czyli marchewkę, a dalej już samo poszło. Syta i aromatyczna zupa krem z marchewki poleca się na każdy dzień tygodnia.
Arek Gie
Składniki:
600 g żołądków z indyka
1 kg marchewki
2 pietruszki
1 kawałek selera
1 mały por
500 g ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy pieprz ziarnisty, liście laurowe i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, usuwamy powstałe szumowiny, zmniejszamy płomień, gotujemy pod przykryciem przez 90 minut.
Mięso wyciągamy z wywaru, a sam wywar przecedzamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przykrywamy by nie wyschło.
Marchewki, pietruszki, por i ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do mięsnego wywaru i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso podsmażamy na rozgrzanym maśle, pod koniec dodając posiekany czosnek i imbir, a na samym końcu łyżkę bułki tartej. Zrumieniamy.
Zupę-krem podajemy z mięsem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz