sobota, 8 lutego 2025

Sos pieczarkowy z mortadelą

 Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pyszne. Czegóż więcej trzeba? Jedynie polecajki ode mnie :) Polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

 

500 g mortadeli
500 g pieczarek
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego lubczyku
1 pełna łyżka mąki
1 łyżka gęstej śmietany 18%
3 łyżki oleju
500 ml zimnej wody
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mortadelę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusimy przez kwadrans. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy śmietanę oraz lubczyk. Wlewamy do grzybów, dusimy jeszcze przez około 10 minut.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z plackami lub makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz