Przepis na sos gdzieś mi mignął w necie, więc nie mogę powołać się na autora tego przepisu, tym bardziej, że nie pamiętam czy dokładnie odwzorowałem ten przepis. W każdym razie sos wraz z bitkami wieprzowymi wymiata. W połączeniu z plackami i świeżą rukolą to już obiad pierwsza klasa. Do tego przepisu możecie zastosować dowolne, ulubione mięso.
Całość polecam ja, Arek Gie
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
50 g suszonych pomidorów
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml śmietanki 12%
250 g świeżego szpinaku
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka oregano
100 ml oleju
100 g rukoli (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w paski pomidory. Po chwili dorzucamy posiekany czosnek, chwilę smażymy by puścił aromat. Wlewamy śmietankę, dodajemy suszone oregano. Całość podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Studzimy i miksujemy na gładko. Możemy sos przetrzeć przez drobne sito.
W tym czasie mięso kroimy na nieduże kotlety, które lekko rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Mięso przekładamy do sosu (możemy opcjonalnie dolać odrobinę wrzątku), dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii. Stopniowo też dodajemy po garści szpinaku. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami i świeżą rukolą.
Z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam. Wyszło przepysznie 😉
Usuń