Nieskromnie przyznać muszę, że wyszedł mi jeden z lepszych kremów, jakie miałem okazję ostatnimi czasy przygotowywać. Ten lekki aromat anyżu w połączeniu z oliwą bazyliową i grzankami, na długo zapadnie w wasze kubki smakowe. Delikatny i pożywny krem polecam ja, Arek Gie
Składniki:
1 kg kopru włoskiego (fenkuł)
1 łyżka nasion kopru włoskiego
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
4 liście kaffiru
3 sztuki ziela angielskiego
100 ml słodkiej śmietany 30%
75 ml oliwy
2 garści świeżej bazylii
grzanki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na mniejsze części, zalewamy zimną wodą- 2-3 cm ponad powierzchnię warzyw. Następnie dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, dodajemy zmielone nasiona fenkułu, zmniejszamy płomień na 15 minut. Całość blendujemy na gładko, przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę i podgrzewamy (nie zagotowujemy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Bazylię blendujemy z oliwą.
Krem przekładamy na talerze, podajemy z grzankami i bazyliową oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz